Recepty
Ježci z těsta
Na asi 80 kousků si ježci připraví:
množství | ingredience |
---|---|
350 g | hladké mouky |
100 g | másla |
100 g | sádla (nebo 200 g tuku) |
50 g | cukru krupice |
1 ks | vejce |
40 ks | vlašských ořechů |
50 g | čokolády na vaření |
přiměřeně | kokosu na obalení |
Vlašské ořechy ježci rozpůlí. Z mouky, tuku, cukru a vejce vypracují těsto. Rozdělí je na 80 kousků, do každého zabalí půlku vlašského ořechu a vytvarují ježky, přičemž v místě očí udělají špejlí důlky.
Pečou přibližně 10-15 minut při nízké teplotě a nechají vychladnout.
V horké vodní lázni si rozpustí čokoládu. Ježky v ní do poloviny namáčí a obalují v kokosu. Polevou udělají také oči a čumáček.
Příprava jim trvá přibližně 1 hodinu.
Kulatí ježci
Ježci si připraví:
množství | ingredience |
---|---|
5 dkg | cukru |
2 lžičky | kakaa |
7 dkg | rozdrobených piškotů |
5 dkg | rozehřáté vody |
1 lžička | skořice |
1 ks | vejce |
2 lžíce | Rumu |
přiměřeně | citrónové kůry |
přiměřeně | mandlí |
Ježci všechno zpracují do směsi a z té vytvarují kuličky. Mandle nakrájejí na úzké hranolky a napíchají do kuliček.
Čokoládoví ježci
Ježci si připraví:
množství | ingredience |
---|---|
8 dkg | másla |
8 dkg | cukru |
1 lžíce | mléka |
1 vrchovatá lžíce | kakaa |
1 lžíce | škrobové mouky (Solamyl) |
5 dkg | nasekaných ořechů |
Ježci smíchají máslo, cukr, mléko a kakao. V kastrůlku na mírném ohni směs zahřívají (nevaří), pak ji odstaví a dále míchají.
Přidají škrobovou mouku, a až začne směs houstnout, přidají nasekané ořechy.
Na pergamenový papír tvoří kávovou lžičkou hrudky a nechají oschnout.
Roztomilí čokoládoví ježci
Na 8 kousků si ježci připraví:
množství | ingredience |
---|---|
3 ks | vejce |
175 g | cukru |
3 lžíce | Rumu |
1 balíček | vanilkového cukru |
1 špetka | soli |
200 g | polohrubé mouky |
150 g | měkkého másla |
3 | žloutky |
3 lžíce | kakaa |
3 lžíce | moučkového cukru |
50 g | půlených mandlí |
100 g | čokoládové polevy |
8 ks | lískových oříšků |
16 ks | bílých lentilek |
16 ks | modrých lentilek |
Z bílků ježci ušlehají tuhý sníh, zašlehají do něj 100 g cukru. Utřou 3 žloutky, 75 g cukru, rum, vanilkový cukr a sůl do pěny. Střídavě přidávají sníh z bílků a prosetou mouku, těsto vařečkou opatrně obracejí.
Těsto pečou v tukem vymazané a moukou vysypané formě. Upečené těsto nechají vychladnout. Pak jej nařežou na vodorovné plátky.
Utřou máslo s moučkovým cukrem a žloutky, přidají špetku soli, kakao. Krémem potřou piškotové pláty a "ježka" sestaví.
Hotovou čokoládovou polevu nechají rozehřát ve vodní lázni. Do "ježka" zapíchají rozpůlené mandle a zalijí čokoládovou polevou.
Na ozdobu použijí lískový oříšek, 2 bílé a 2 modré lentilky, které vtlačí jako tlamičku a očička do vlhké polevy.
Příprava jim trvá asi 45 minut, pečení v el. troubě na 175 °C asi 45 minut.
Rómský recept
Z dávných časů, kdy českou krajinou kočovali cikáni s maringotkami, se dochoval způsob, jakým jedli ubohé malé ježečky, kteří za nic nemohli!
Cikáni chytli ježečka, zapíchli ho a zabalili do koule z jílové hlíny.
Rozdělali oheň a až vznikly uhlíky, kouli do nich vložili.
Pak pekli a pekli.
Nechali vystydnout a vychladlou kouli rozbili, čímž se odlámaly bodlinky a zbylo jen chutné maso w:-(.
Bramboroví ježci
Na 4 porce si ježci připraví:
množství | ingredience |
---|---|
1 sáček (145 g) | Bramborová kaše s mlékem Maggi |
450 ml | voda |
80 g | mouka hrubá |
40 g | krupice |
70 g | strouhaný sýr |
100 g | šunka |
3 ks | vejce |
50 g | vlasové nudle Maggi |
přiměřeně | sůl, olej |
Vodu přivedeme do varu, odstavíme, osolíme a vmícháme Bramborovou kaši s mlékem Maggi. Do horké směsi vmícháme krupici a mouku (část si ponecháme na vytvarování), nastrouhaný sýr a dle chuti osolíme. Hmotu necháme částečně prochladnout, vmícháme 2 vejce a šunku pokrájenou na nudličky. Z těsta tvoříme ploché bochánky, které obalíme v rozšlehaném vejci a podrcených vlasových nudlích. Bramborové ježky smažíme po obou stranách na pánvi ve vyšší vrstvě oleje.
Podáváme se špenátem nebo zeleninovými saláty.
Jako obměnu můžeme ježky obalit ve vlasových nudlích.